Masala Chai herbataiobiektyw, 6 września, 20177 października, 2022 Masala chai, to po prostu herbata z przyprawami. Będąc zaś szczerym, herbata stanowi przyprawę do tego napoju. Niemniej ma on wierne grono zwolenników. Zatem, zaczynamy. Masala Chai Idzie jesień, a w raz z nią chłodniejsze wieczory. Dlatego dziś mała propozycja prosto z Indii. Herbata w Indiach może i była znana, ale nie popularna na tyle by pojawiły się jakiekolwiek poważniejsze wzmianki. Dopiero wraz z nastaniem Imperium Brytyjskiego i chęcią obejścia monopolu Chin i Japonii na herbatę, zaczęto zakładać tam plantacje. Historię herbaty znajdziecie w innym wpisie – o naparach. Nie ma pewności gdzie powstała tradycja picia herbaty z mlekiem. Wiem, że w Tybecie gotuje się ją z masłem lub mlekiem jaka. Nie mam też pewności kiedy tybetańscy mnisi zaczęli pić herbatę. Masla chai a bawarka Wiele osób, jak ja, ucierpiało w dzieciństwie poprzez ciężkie skażenie chemiczne, jakim było dodanie mleka do herbaty. Napój ten zwać się miał bawarką i stanowił połączenie mocnej, czarnej herbaty z mlekiem. Wiem jednak, że wielu z Was lubi ten napój. Masla chai to zaś „herbata z przyprawami” jeśli się nie mylę. Różnica pomiędzy 5 o’clock tea, bawarką a masla chai jest taka, że hinduski napój to w zasadzie mleko z przyprawami, a jedną z nich jest herbata. Nie wiadomo kto wynalazł picie herbaty z mlekiem. Pewnym jest, że początkowo herbata sama w sobie była czymś w rodzaju przyprawy. Jednym z wielu składników naporu albo potrawy, bowiem do herbaty dodawano cebuli, pieprzu i innych przypraw, tworząc coś w rodzaju zupy. Czy Jean Nieuhoff był pierwszym, który przywiózł zwyczaj picia herbaty z mlekiem do Europy? Nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że herbata nie wszędzie traktowana jest z namaszczeniem i służy jako dodatek. Chociażby w Indiach. Tyle teorii. Herbata z przyprawami Teoria teorią a teraz najlepsze. Nie dla mnie. Dla fanów mleka i herbaty. Otóż masla chai powstać może na kilka sposobów. gotujemy mleko dorzucamy liście herbaty czarnej gotujemy do wrzenia zdejmujemy z ognia dodajemy: goździki miód cynamon imbir kardamon gałki muszkatołowej Nie ma jednej metody. Możecie ugotować mleko z potężną dozą rozgrzewających przypraw, następnie połączyć z mocną herbatą. Nie widzę też przeszkód, by utrzeć wspomniane przyprawy i herbatę w moździerzu, następnie dodać do gorącego mleka. Tradycja Gdy ktoś mówi: tradycja tego odległego kraju nakazuje…Pytam, jaka jest tradycyjna polska zupa na wigilię i dlaczego barszcz z uszkami? Czasem nie trafię. Bowiem „tradycja” zakłada jeszcze rybną i grzybową. Jeśli zaś chodzi o tradycyjne rzeczy z Indii… oooo tu jest zabawa. Jest to ogromny kraj, który nadal w większości pozostaje poza zasięgiem Sieci. Tym samym to co tradycyjne w jednej wiosce, może być nieznane w sąsiedniej. Już sama kuchnia Indyjska, bez mała mekka wegetarian, jest tak różnorodna i raz bogata w mięsa raz im przeciwna, że odnalezienie się w tej rzeczywistości stanowi problem dla samych Hindusów. Dlatego: jeśli znacie inne przepisy na maslaę, zostawcie je w komentarzach, gdyż będą one pewnie równie poprawne co mój. Patronite Jeśli tekst przypadł Wam do gustu i chcielibyście mi pomóc stworzyć kolejne – zajrzyjcie na mój profil na Patronite. Sztuka i socjologia bez małego wsparcia „same się nie robią” fotografie: freepik.com foodiesfeed Ps. biorę się za fotografię żywności. Koniec z tym…. Share this:Click to share on Facebook (Opens in new window)Click to share on Twitter (Opens in new window)Click to share on Tumblr (Opens in new window)Click to share on Reddit (Opens in new window)Like this:Like Loading... Podobne Kultura O herbacie czaczaiherbaciane przepisyherbatamasalaprzepisprzepis na masala chaiprzyprawy