Masala Chai

Masala chai, to po prostu herbata z przyprawami. Będąc zaś szczerym, herbata stanowi przyprawę do tego napoju. Niemniej ma on wierne grono zwolenników. Zatem, zaczynamy.

Masala Chai
masala chai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idzie jesień, a w raz z nią chłodniejsze wieczory. Dlatego dziś mała propozycja prosto z Indii. Herbata w Indiach może i była znana, ale nie popularna na tyle by pojawiły się jakiekolwiek poważniejsze wzmianki. Dopiero wraz z nastaniem Imperium Brytyjskiego i chęcią obejścia monopolu Chin i Japonii na herbatę, zaczęto zakładać tam plantacje. Historię herbaty znajdziecie w innym wpisie – o naparach. Nie ma pewności gdzie powstała tradycja picia herbaty z mlekiem. Wiem, że w Tybecie gotuje się ją z masłem lub mlekiem jaka. Nie mam też pewności kiedy tybetańscy mnisi zaczęli pić herbatę.

Masla chai a bawarka

Wiele osób, jak ja, ucierpiało w dzieciństwie poprzez ciężkie skażenie chemiczne, jakim było dodanie mleka do herbaty. Napój ten zwać się miał bawarką i stanowił połączenie mocnej, czarnej herbaty z mlekiem. Wiem jednak, że wielu z Was lubi ten napój. Masla chai to zaś „herbata z przyprawami” jeśli się nie mylę. Różnica pomiędzy 5 o’clock tea, bawarką a masla chai jest taka, że hinduski napój to w zasadzie mleko z przyprawami, a jedną z nich jest herbata. Nie wiadomo kto wynalazł picie herbaty z mlekiem. Pewnym jest, że początkowo herbata sama w sobie była czymś w rodzaju przyprawy. Jednym z wielu składników naporu albo potrawy, bowiem do herbaty dodawano cebuli, pieprzu i innych przypraw, tworząc coś w rodzaju zupy. Czy Jean Nieuhoff był pierwszym, który przywiózł zwyczaj picia herbaty z mlekiem do Europy? Nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że herbata nie wszędzie traktowana jest z namaszczeniem i służy jako dodatek. Chociażby w Indiach. Tyle teorii.

Herbata z przyprawami

Teoria teorią a teraz najlepsze. Nie dla mnie. Dla fanów mleka i herbaty. Otóż masla chai powstać może na kilka sposobów.

  • gotujemy mleko
  • dorzucamy liście herbaty czarnej
  • gotujemy do wrzenia
  • zdejmujemy z ognia
  • dodajemy:
    goździki
    miód
    cynamon
    imbir
    kardamon
    gałki muszkatołowej

Nie ma jednej metody. Możecie ugotować mleko z potężną dozą rozgrzewających przypraw, następnie połączyć z mocną herbatą. Nie widzę też przeszkód, by utrzeć wspomniane przyprawy i herbatę w moździerzu, następnie dodać do gorącego mleka.

Tradycja

Gdy ktoś mówi: tradycja tego odległego kraju nakazuje…Pytam, jaka jest tradycyjna polska zupa na wigilię i dlaczego barszcz z uszkami? Czasem nie trafię. Bowiem „tradycja” zakłada jeszcze rybną i grzybową. Jeśli zaś chodzi o tradycyjne rzeczy z Indii… oooo tu jest zabawa. Jest to ogromny kraj, który nadal w większości pozostaje poza zasięgiem Sieci. Tym samym to co tradycyjne w jednej wiosce, może być nieznane w sąsiedniej. Już sama kuchnia Indyjska, bez mała mekka wegetarian, jest tak różnorodna i raz bogata w mięsa raz im przeciwna, że odnalezienie się w tej rzeczywistości stanowi problem dla samych Hindusów. Dlatego: jeśli znacie inne przepisy na maslaę, zostawcie je w komentarzach, gdyż będą one pewnie równie poprawne co mój.

Patronite

Jeśli tekst przypadł Wam do gustu i chcielibyście mi pomóc stworzyć kolejne – zajrzyjcie na mój profil na Patronite. Sztuka i socjologia bez małego wsparcia „same się nie robią” 😉

 

fotografie:
freepik.com
foodiesfeed

Ps. biorę się za fotografię żywności. Koniec z tym….