herbata czarna, czerwona, oksydacja, fermentacja

O herbacie słów parę

Cóż skomplikowanego może kryć się w herbacie? Liście, woda, kubek, nie koniecznie w tej kolejności i gotowe, można pić. Jak to zwykle bywa rzecz pozornie prosta może dla zainteresowanych skrywać liczne sekrety, które ubarwią życie i mogą prosty napitek przeobrazić w życiową pasję. Dziś o herbacie słów parę czyli dlaczego czarna jest czerwona i czym się różni oksydacja od fermentacji. 

O herbacie słów parę czyli czarna, czerwona, niebieska czy zielona?

Mamy małe zamieszanie w kwestii herbat. Zatem na dzień dobry czy herbata czarna jest prawdziwie czarna? Otóż Chińczycy nazywają herbatą czerwoną, to co my czarną i odwrotnie. Słynna czerwona herbata jest w Państwie Środka czarna. Gdy zaparzycie herbatę czerwoną to po chwili faktycznie uzyskacie napar o wyraziście czerwonej barwie, od czego pochodzi nasza nazwa. Pod dłuższej chwili nabierze koloru czarnej kawy. Tymczasem herbata zwana czarną jest raczej bursztynowa. Ciężko zatem powiedzieć skąd nasze nazewnictwo. Myślę, że stąd iż napar z herbaty czerwonej potrzebuje dłuższej chwili by stać się czarny, natomiast czarna pozornie ciemnieje relatywnie szybko. Chińczycy zaś oceniają kolor liści, nie naparu. Herbaty zwane u nas czarnymi mają często czerwieńszy odcień liści nie te zwane przez nas czerwonymi. Uf, ale zamieszanie ale zawsze to przydatna herbaciana ciekawostka. Warto też pamiętać, że różnie się herbaty klasyfikuje. Zostańmy więc przy polskim nazewnictwie, które chyba ma jakiś związek z angielskim i rosyjskim. Dlatego herbata oloong może mieć różne kolory w zależności od tego czy opiszemy kolor naparu czy kolor liścia.

Herbata brytyjska śniadaniowa

Teoretycznie składa się liści herbaty assamskiej, lankijskiej oraz kenijskiej. Jej powstanie datuje się na 1843, natomiast pierwsze uprawy w Afryce to 1878. Czy mam dodać, że pierwsze plantacja w Assamie to rok 1840? W poprzednim tekście na temat herbaty – O naparach, nie podaję wszystkich dat albo różnią się one odrobinę. Czasem wzajemnie sobie przeczą. Podejrzewam, że nie istnieje jeden słuszny przepis na herbatę angielską śniadaniową. Jeśli zaś popatrzycie na pudełka, owa herbata czasem jest 100% cejlońska a innym razem assam + cejlon. Myślę, że jest to po prostu mieszanka herbat, bez konkretnego, formalnego przepisu.

Cejlon – Sri Lanka?

Dawniej wyspa i nazwa kraju – Cejlon, dziś wyspa Cejlon i państwo Sri Lanka. Warto jednak pamiętać, że ten “herbaciany raj” był przez bodaj 26 lat miejscem wojen i zamachów na tle etnicznym. O tym konflikcie nie było głośno w mediach, więc nie wiele osób interesowało się losami głównego producenta herbaty spożywanej w Polsce. Wyszperałem obszerny artykuł na łamach National Geographic więc tam też odsyłam ciekawskich. Warto mieć na uwadze, że herbaciane raje to były świadkami wielu wojen, kolonizacji, krwawych przewrotów i zamachów. Dotyczy to tam samo Chin, Japonii jak Indii. I choć dwa pierwsze kraje nie znalazły się nigdy pod panowaniem potęg kolonialnych, to Brytyjczycy zwłaszcza Chinom wyjaśnili czym kończy się utrudnianie handlu Koronie wysyłając niezwyciężoną wówczas flotę. O Indiach chyba nie muszę dodawać?

Fermentacja a oksydacja

  • Herbata czarna to herbata poddana pełnej fermentacji.
  • Herbata czarna to herbata poddana pełnej oksydacji (fermentacji).

Coś mi się nie zgadza i nie potrzebuję do tego 5 z chemii na maturze.

  • fermentacja «proces rozpadu substancji organicznych spowodowany działaniem enzymów wytwarzanych przez mikroorganizmy»
  • oksydacja «proces łączenia się pierwiastków lub związków chemicznych z tlenem»

Nie posiłkowałem się podręcznikiem a słownikiem języka polskiego dostępnego pod tym adresem. Jeśli nie mogę ufać słownikowi PWN to komu mogę? Pozostaje odkryć, czym jest owa oksydacja a fermentacja i jaki ma to wpływ na herbatę. Gdybym nie zwlekał z pisaniem ubiegłbym panią Annę – która pierwsza opisała proces pod tym adresem. Cóż. Tak jest jak się jest zbyt wolnym. Na końcu wpisu podeślę jeszcze dwa teksty, które udało mi się wyszperać w Sieci i podzielę się nimi z Wami w formie źródeł. Zasadniczo oksydacja polega na “pobieraniu” tlenu z otoczenia, w wyniku czego dochodzi do zmian. Przykład z tekstów: ciemniejące owoce, po obraniu ich ze skórki. Sam proces może być spontaniczny lub kontrolowany. Ok, wystarczy tej chemii. Całe dwa zdania.
Zapraszam do zapoznania się ze źródłami – anglojęzycznymi.

 

 

Źródła:
Oksydacja i fermentacja w produkcji herbaty (ang)
Czym jest oksydacja?

I oczywiście najważniejsze: Picie Teiny – oksydacja a fermentacja